Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home3/atillazeyrek/public_html/admin/function/code.php on line 3
Sporcu Bayanlar Yatmadan Önce Yoğun Protein İçerikli Araöğün Alsınlar mı?

Sporcu Bayanlar Yatmadan Önce Yoğun Protein İçerikli Araöğün Alsınlar mı?

11-12-2019 10:27    634

Sporcu Bayanlar Yatmadan Önce Yoğun Protein İçerikli Araöğün Alsınlar mı?

Fiziksel olarak aktif bayanların yatmadan önce atıştırmalık olarak protein bakımından zengin bir besin yemek konusunda pek te korkmamaları gerektiğini söyleyebilirim özellikle de güneş battıktan sonra buzdolabı açılmaz gibi efsanelerin kafa karıştırdığı şu günlerde..

Halter sporu  yapan kadınlarda yapılan bir çalışmada yatmadan önceki protein tüketiminin, gün içerisinde protein tüketimine kıyasla, gece boyunca karın yağı metabolizmasını veya tüm vücut yağ yakımını etkilemediğini gösterdi.

Florida State Üniversitesi’ nde yapıaln bu çalışmanın sonuçları  özellikle kadınlarda, gece yeme, kilo alma ve metabolizma arasındaki ilişkiyle ilgili yaygın yanılgılara meydan okuyor nitelikte.

Uzun yıllardır yatmadan önce yemek yemenin metabolik rahatsızlıklara neden olduğuna ve bunların yağ kazanımına yol açtığı bilgisine inanmaktaydık fakat yatmadan önce yediğimiz yemek protein bazlı ve küçük porsiyonda olduğunda daha önceki bu bilgi ve tecrübelerimizin tam tersine sonuçlarla karşımıza çıkıyor.

Geçmişteki araştırmalar, gece protein tüketiminin önemli faydalarını ortaya çıkarsa da, konuyla ilgili mevcut çalışmaların çoğu yalnızca erkeklere odaklanmaktaydı ama bu çalışma kadınlar üzerinde yağ metabolizmasını araştırmak için iki deney koşulu kullandı.

Bir durumda, çalışmaya katılan katılımcılar egzersizden 30 dakika sonra bir kazein proteini içeceği ve yatmadan 30 dakika önce tadıyla uyumlu bir plasebo içeceği içmiştir. Diğer durumda ise katılımcılar içecekleri ters sırada içmişler. Yani yapıalan bu çalışma spor yapan bu bayanlarda yatmadan önce alınan protein içeceğinin diğer zamanlarda alınmasına göre gece yağ metabolizmasını nasıl etkilediğini bulmaya çalıştı.

Araştırmacılar daha sonra, gece yağ metabolizmasının bütünüyle ve çok aşamalı sürecini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için tasarlanmış stratejik bir ölçüm yaklaşımı kullandı. Araştırmacılar ilk olarak ne yapmışlar; protein tüketiminin zamanlamasının, hücrelerin depolanmış yağları çevreleyen dokuya salıverme kabiliyetiyle bağlantılı olup olmadığını belirlemek için katılımcıların lipoliz değerlerine bakmışlar. Daha sonra, ekip katılımcıların yağ oksidasyonunu veya vücutlarının kaslara enerji olarak salınan yağı yakma kapasitesini değerlendirmek için nefes numunesi ölçümleri kullandı.

Aslında egzersizle eşleştirilen protein tüketiminin hücreler tarafından yağ salınımının (lipoliz) tetiklenmesine yardımcı olabileceğini uzun zamandır biliyoruz. Fakat çalışmanın araştırmacıları halter gibi aktif direnç egzersizi yapan bu  popülasyonda yatmadan önce protein tüketiminin herhangi bir ilave etkisinin olup olmadığını belirlemek istediklerini söyleyebilirim. 

Ekibin ölçümleri, ağırlık kaldıran bu kadınlar için gece vakti yenen yüksek proteinli atıştırmalıkların iyi bilinen faydalarının maliyetlerinden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Çalışmanı sonucuna göre gündüz yoğun bir antrenman sonrası veya gece uykusundan hemen önce protein içeceği tüketmeniz durumunda, gece boyunca lokal karın yağ metabolizması veya tüm vücut yağının yanması arasında bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın yazarının asıl belirtmek istediği  aslında gece yatmadan önce protein aldığınız durumda yağ metabolizmasını bozmadığınız durumudur.  

Bu çalışmanın sonuçlarına göre ve daha sonraki yapılacak araştırmalarla birlikte özellikle spor yapan kadınların 
gece yemek yemenin aslında zararlı olmadığını ve sadece asılsız bir  inanç olduğu durumuda ortaya çıkabilir, kimbilir..

Halen, sıklıkla da duyuyoruz, geceleri yemek konusunda “kilo almamı sağlayacak” veya “metabolizmamı yavaşlatıyor” gibi yanlış düşünceler var. Tabikide binlerce kalori içeren yaktığınızdan daha fazlasını tüketiyorsanız veya karbonhidrat ve yağ yüklü besinlere ilgi duyuyorsanız kilo almanız gündüz yesenizde gece yesenizde muhtemel. Bir yandan da geceleri protein yemenin pek çok potansiyel yararlı etkisi vardır mesela kış geceleri akşam yemeğinde protein içerikli beslenmek gece atıştırmalıklarını engeller, gece yavaşlayan metabolizmayı hızlandırır, tokluk sağlar özellikle diyabetlilerde yatmadan önce alınan proteinlerin gece hipoglisemisini engellediğini gösteren çalışmalar olduğunu söyleyebilirim.

Bu şekilde ortaya çıkan yeni çalışmaların ivedi bir şekilde topluma götürülmesi ve onların bilgilendirilmesi ile evvelden beri süregelen ve efsaneşelen yanlış demeyim ama eskiyen, öğretilmiş  davranışların değişmesiyle toplum sağlığının daha da iyileşeceğini düşünüyorum..
 

Sağlıklı günler dilerim..


Etiketler: