Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home3/atillazeyrek/public_html/admin/function/code.php on line 3
Salep Kilo Aldırır mı?

Salep Kilo Aldırır mı

12-09-2019 08:49    1115

Salep Kilo Aldırır mı?

Salep yüzyıllardır besleyici ve koruyucu özelliklerinden dolayı kullanılan karasal orkidelerin kurutulmuş yumru köklerinden elde edilen  bir tozdur. Severek kullandığımız bir aroması ve lezzetli bir kokusunun olması yanında koyulaştırıcı ve jelleşebilen etkisi ile stabilize edici ajan olarak da daha çok ilaç yapımında, içecek ve özelliklede dondurma yapımında kullanılmaktadır. Maraş dondurmasının ana bileşeni olan salep tozu dondurmaya hem kıvam vermekte hem de dondurmanın tadını ve aromasını da artırmaktadır. İçecek olarak salep; süt, şeker ve orkide kökünden elde edilen salep tozu ile yapılır. Salep ve şeker süt içerisine koyulup kaynatılır ve üzerine daha çok tarçın ilave edilerek servis edilir.

Doğal salep tozunun kıvam verici olarak kullanılmasının asıl nedeni içeriğindeki en önemli ana bileşen olan glukomannandır. Salep içerisinde % 60 oranında bulunur. Glukomannan ani şekilde şekerinizin düşmesi anlamına gelen reaktif hipoglisemi dediğimiz, kendinizi bilinçsiz bir şekilde yemek yerken bulduğunuz durumun oluşumunu engelleyici özelliğe sahip suda çözünebilen bir diyet lifi/posasıdır. Suda çözünebiliyor olması nedeni ile şeker emilimini yavaşlatarak kan şekerinizin ani yükselme ve düşmesini engeller. Şekerinizde ani düşme ve yükselmeler olmadığından pankreasınız rahatlar, böylece insülin direnci oluşumunu engellenir. Yapılan çalışmalarda düşük miktarlarda bile (2-5 gr) kan şekeri düzeyini normalleştirebiliyor. Diğer bir diyet lifi olan pektin, etkisini gösterebilmesi için 14-15 gr gibi daha büyük miktarlarda emilebilmeleri gerekiyor ve pektin glukomannana göre damakta pek sevilmeyen bir tat bırakıyor.

Kabızlığı engelliyor... Salep içeriğinde bulunan ve jelleşebilme özelliği olan glukomannan, bağırsak içeriğimizin akışkanlığını artırabilme yeteneğine sahiptir ve mide hareketlerini hızlandırır. Bu türdeki suda çözünen diyet lifleri mide boşalmasını geciktirerek şekerin emilimini yavaşlatırlar. Tokluğu sağlarlar. Bazı çalışmalarda bebeklerde ve yetişkinlerde kronik diyarede kullanılmış olumlu sonuçlar da gözlemlenmiştir.

Kilo kontrolünde kullanılabilir... Salep, şekerli ve sütlü olmasına bağlı bazı kişilerce kalorili olduğu ve kullanılmaması gerektiği söylense de aslında içeriğinin % 60’ına yakını çözünen bir posa olan glukomannan olması ve aynen soğan gibi bir kök olmasına rağmen çok azının (% 3) saf nişasta içermesi nedeni ile hem glisemik indeksi çok düşüktür hem de tok tutucu özelliktedir. Salep sütle ve şekerle hazırlandığında gerçekten çok düşük kaloriler içerir. Üzerine servis esnasında koyulan tarçının insülin direnci kırıcı etkisi artık bilimsel de bir gerçektir ve kilo almanızı engelleyecektir. Bir su bardağı 200 ml salep ortalama 150 kcal içermektedir.

Kolesterolü düşürüyor... Glukomannan bir diyet lifi olup aynı zamanda bağırsaklarda safra asitine bağlanarak vücutta üretilen kolesterol seviyesini azaltmaktadır. Yapılan klinik çalışmalar 2 gr kadar glukomannanın günlük tüketilmesi ile kanda total ve LDL kolesterolde aynı zamanda trigliseritlerde bir azalmanın oluştuğunu ortaya çıkarmıştır. Öksürük ve soğuk algınlığına iyi geldiği ve özellikle kışın vücudumuza bir direnç sağladığına inanılmaktadır.

Günümüzde obez bireylerin miktarı günden güne artmaktadır ve obezitenin kardiyovasküler, diyabet ve felç gibi ciddi sonuçları vardır. Bu durum kişileri aşırı enerji yoğun yiyeceklerin yerine daha düşük kalorili besinler arayışına ve tüketmeye yönlendirirken, salep düşük enerjili bir içecek olarak hemen yanıbaşımızdaki kurtarıcı rolünü üstlenmeye devam edecek gibi görünüyor.


Etiketler: