Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home3/atillazeyrek/public_html/admin/function/code.php on line 3
Elma Sirkesi Kilo Verdirir mi?

Elma Sirkesi Kilo Verdirir mi?

27-11-2022 19:20    276

Elma Sirkesi Kilo Verdirir mi?

Konsantre elma sirkesi, piyasadaki kilo verme takviyelerinin yaklaşık üçte birinde bulunan içerik olduğunu söyleyebilirim. Sosyal medyada sıklıkla kilo verdiriyor diye karşılaşıyoruz öyle değil mi? Elma sirkesi kilo vermedeki etkinliğini destekleyen çalışmalara bakalım. 

2009 yılında, Japonya'daki bir araştırma ekibi, 175 deneklere 15 ml, 30 ml veya hiç elma sirkesi almayan grup olarak rastgele belirledi. 12 hafta sonra, her iki elma sirkesi grubunda da vücut ağırlığı istatistiki olarak azaldığı saptandı.

2018'de yapılan bir araştırma, 39 katılımcıyı 12 hafta boyunca günde 30 mL elma sirkesi içeren veya içermeyen düşük kalorili bir diyet uygulaması şeklinde gruplandırdı. Elma sirkesi grubu daha fazla kilo verdi ve çalışmanın sonunda daha düşük BMI, kalça çevresi, visseral yağlanma ve iştah skoruna sahipti.
Bununla birlikte, elma sirkesinin metabolik parametreler ve vücut ağırlığı üzerindeki etkilerine ilişkin 2009 ve 2018 çalışmaları da dahil olmak üzere 13 insan çalışmasını ve 12 hayvan çalışmasını içeren daha çok yeni bir 2020 inceleme makalesi şu sonuca varmış: Daha kaliteli çalışmalara ihtiyaç olduğundan, elma sirkesinin sağlığa etkilerinin tam anlaşılamadığı ve yetersiz olduğudur.
Ayrıca, elma sirkesinin asiditesinin mide rahatsızlığına neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Zamanla yüksek oral dozlar ayrıca dişlere ve boğaza zarar verebilir ve serum potasyumunda potansiyel olarak tehlikeli düşüşlere neden olabilir.
Elimizde çok daha net kanıtlar olmadığından elma sirkesi kesinlikle kilo verdirir iddialı bir cümle olacağı kanaatindeyim.

 
Sağlıklı günler dilerim.

 

 
Referanslar

1- Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem. 2009;73(8):1837-1843.

2- Khezri SS, Saidpour A, Hosseinzadeh N, Amiri Z. Beneficial effects of apple cider vinegar on weight management, visceral adiposity index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: a randomized clinical trial. J Funct Foods. 2018;43:95-102

3- Launholt TL, Kristiansen CB, Hjorth P. Safety and side effects of apple vinegar intake and its effect on metabolic parameters and body weight: a systematic review. Eur J Nutr. 2020;59(6):2273-2289.


 

 

 

 

 


Etiketler: