Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home3/atillazeyrek/public_html/admin/function/code.php on line 3
Düzensiz Uyku İnsülin Direnci' ne Yol Açıyor

Düzensiz Uyku İnsülin Direnci' ne Yol Açıyor

21-12-2019 09:33    1072

Düzensiz Uyku İnsülin Direnci' ne Yol Açıyor

Uykunun kan şekerinin ayarlanmasında önemli bir rolü olduğundan artık kesinlikle yapılan çalışmaların sonuçlarına bakarak eminiz diyebilirim. Çeşitli popülasyonlarda yapılan kesitsel ve kohort çalışmaları birbiriyle tutarlı bir şekilde, uyku bozukluğunun, tip 2 diyabet ve  bozulmuş açlık glikozu ile ilişkili olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda da prediyabet ve bozulmuş glikoz toleransı oranının artırabileceği sonuçları sıklıkla ortaya çıkmış durumda. Bizim için en öenmli nokta ise bozulmuş uykunuz ile beraber ortaya çıkan insülin direnci ile ilişkisi.. 

Mevcut literatür biraz da ilginç; hastalarımın çoğunluğunu oluşturan bayanlarda uyku ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkinin daha belirgin olduğu göze çarpıyor. 2016’da Sleep Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarından bahsetmek istiyorum sizlere; kadınların daha fazla enflamatuar aktivasyon gösterdiği için uyku bozukluklarının etkilerine karşı daha savunmasız olduğu durumu.. Örneğin başka bir araştırma da uyku kalitesinin düşük ve uykuya dalmakta sorunları olan kadınlarda daha yüksek enflamasyon belirteçlerine rastlanmış. Enflamasyonun artmasına bağlı olarak uyku problemi yaşayan bu kadınlarda hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere bir çok kötü sağlık sonuçları ortaya çıkmış.

Enflamatuar aktivasyon, sempatik aktivasyon, hipotalamik-hipofiz-adrenal (HPA) eksen değişiklikleri ve adipokin seviyelerindeki değişikliklerin insülin direncine yol açtığı ortak görüşüne varılmış. Ama temel mekanizma uyku bozukluğu sonucunda ortaya çıkan IL –6 ve CRP gibi enflamasyon belirteçlerinin insülin direncini tetiklediği yönünde.

Kısaca, vaktinde, yani ortalama 23.00-24.00 civarın uykuya başlayıp, ortalama 6-7 saat kadar bölünmemiş uykuya ihtiyacımız var.. Bozulmuş uykunun vücutta bir iltihabi (enflamasyon)  duruma yol açtığını bunun sonucunda oluşan insülin direncinin de kilo vermenizi engellediğini sakın unutmayın.

İyi uykular, sağlıklı günler..

 

 

KAYNAK: Tae Ho Kim et all. Associations between actigraphy-assessed sleep, inflammatory markers, and insulin resistance in the Midlife Development in the United States (MIDUS) study. Sleep Med. 2016 ; 27-28: 72–79


Etiketler: