Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home3/atillazeyrek/public_html/admin/function/code.php on line 3
Konya da aşırı beslenen insanların dikkatle okuması gereken diyetisyen atilla zeyrek yazısıdır.

Aşırı Yemek Döngüsünü Kırmanın 5 Yolu

03-10-2019 10:34    874

Aşırı Yemek Döngüsünü Kırmanın 5 Yolu

Belki kuzeninizin evlilik yıldönümü partisinde kutlama yapıyorsunuzdur veya sabah kurumunuzda yapacağınız yoğun toplantı trafiği sonucunda nefis etliekmek programınız var. Veya zorlu bir günün ardından, evde sakin bir akşam yemeği yemek için en sevdiğiniz tavada kızartılmış hamsi merasimine ne dersiniz? Kabul edelim hayatınız içerisinde yemek yemek için o kadar çok fırsatlar karşınıza çıkıyor ki!

Tabii ki, sıklıkla değil ayda 1 kez yapıyorsanız sorun değil ancak, fazla yemek günleri, haftalara dönüşüyorsa ve bu bir alışkanlık haline geldiyse sağlığınız zarar görmeye başlayabilir. Peki kendini nasıl kontrol altına alabilirsin?

Danışanlarımdan kazandığım tecrübe ve deneyimlerime göre aşırı yemek yeme döngüsünün kırılması için sizden beklediğim odak ve özveri olduğunu düşünenlerdenim, emin olun bunun karşılığında faydalarının buna değer olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

AslındaSağlığınızı, refahınızı ve yaşam kalitenizi düşündüğünüz zaman dilimi çok önemlidir”.

İnsanlar sıklıkla aşırı yemek yediklerinde, kendilerini iyi hissetmediklerinden bahsederler öyle değil mi ve bunun sonucunu şu şekilde dile getirirler “Enerjim son zamanlarda çok düşük”. Sonrasında kilo alma konusunda strese giriyorlar ve başkalarıyla bir şeyler yapma fırsatlarını erteleyebiliyorlar çünkü aşırı yemekten endişe ediyorlar.

Neden fazla yemek yiyorsun?

Aşırı yemek yeme veya bilinçsiz yemek yemenin birkaç tetikleyiciye sahip olduğunu söyleyebilirim.

Stres, olumsuz düşünceler, depresyon ve hatta en sevdiğiniz yemeğin varlığı onu abartmanıza neden olabilir. Ancak, sebebi ne olursa olsun, sonuç aynı; Vücudunuza dikkat etmiyorsunuz.

Her tetikleyici ortaya çıktığında bir şekilde açlık seviyenizi dikkate almıyor onu dinlemiyor veya görmezden geliyorsunuzdur. Yemekler iyi olduğu ya da bu noktada motivasyon eksikliği yaşadığınızda beyniniz hep 'daha fazla ye' demeye devam ediyor. Doyduğuna da dikkat etmiyorsun..

 

Döngüyü kırabilir misin?

Çoğu durumda, evet yapabilirsiniz..

Bu işi başarman için öncelikle “her zaman ne yediğinize” ve “sizi nasıl hissettirdiğine” odaklanın.

Muhtemelen başka değişikliklere de ihtiyacınız olacak. Mesela  televizyonun önünde değilde mutfak masasında yemek yemek veya çok hızlı yemek yememek gibi davranış değişiklikleri olabilir.

Eski alışkanlıkları durdururken iç savaşın içine girebiliyoruz, ancak yeni alışkanlıklar geliştirdiğimizde tüm davranışlarımızı tamamen değiştirmek bazen daha kolay hale geliyor.

Aşağıda sayacağım bu beş alışkanlığı benimsemek, aşırı yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir

Yemek yerken bir yere oturun.. Ayakta dururken veya dolaşırken, dikkatinizin dağılması çok kolay olabilir veya ne yediğinin takibini yapamayabilirsin.

Çoklu görev yapmayın.. Örneğin yemek yerken masanızda çalışmaktan kaçının.

Yemeğinin tadını çıkar.. Tadını, dokusunu ve kokusunu mutlaka hisset. Yediklerinden bu şekilde tespitler yaparak mutlaka zevk almalısın. Nedenine gelince  mesela özellikle şuna dikkat edin gerçekten onu şu anda yemekten hoşlanıyor musun yoksa o anda orada bulunduğu için mi onu yiyorsun.

Acele etmeyin.. Yavaş yavaş çiğneyin. Çatalınızı ısırıklar arasına yerleştirin yemek hızınızı yavaşlatmak, aşırı yemek yeme olasılığınızı azaltır. Hızlı yemek yendiğinde gün içerisinden ilelerleyen saatlerde ekstra yemek yeme ihtiyacınızın ortaya çıktığını göreceksiniz.

Açlığını kontrol et.. Doygun olup olmadığınızı belirlemek için yemek sırasında birkaç kez hala aç olup olmadığınızı kasten yeniden değerlendirin. Yoksa kasıtlı olarak vücudunuza zarar vermiş olacaksınız, beyaz atlı bir prens gelip sizi kurtarmayacak bu kiloları emin olun yine siz yine tek başınıza vereceksiniz.

Sağlıkla kalın..


Etiketler: