Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home3/atillazeyrek/public_html/admin/function/code.php on line 3
Konya Diyetisyen Metalik Tat Nedenleri

Ağzınızdaki Metalik Tadın 8 Sebebi

21-09-2019 16:39    1140

Ağzınızdaki Metalik Tadın 8 Sebebi

Ağzınızda küçükken babaannenizden aldığınız eski haşlık metal liraların tadı mı var yada sabahları ağzınızdaki tattan dolayı güne uyanmak bile mi istemiyorsunuz? Emin olmalısınız ki yaşadığınız bu durum çok yaygın ve sıklıkla insanlar bu durumdan şikayetçiler.

Peki ne anlama geliyor?

Ağzınızdaki metalik bir tat böbrek veya karaciğer problemleri, tanı konmamış diyabet veya bazı kanserler gibi ciddi hastalıkların sebebi olabilir. Hemen korkmayın, ancak bu nedenler yaygın değildir ve genellikle diğer semptomlarla birlikte eşlik eder. Zaten sağlıklı bir vücuda sahipseniz iyi bir durumada işaret ediyor olabilir.

Tek şikayetiniz sadece ağzınızdaki metalik tat ise, nedeni reçeteli ilaçlar veya tıbbi bir durum da dahil olmak üzere birkaç nedenden biri olabilir.

Kötü ağız hijyeni.. Düzenli olarak diş fırçalamayıp ve diş ipi kullanmazsanız,  diş eti iltihabı, periodontitis ve diş enfeksiyonu gibi diş eti problemleri ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyonları diş hekiminizden alacağınız bir reçete ile giderebilirsiniz. Metal tadı genellikle enfeksiyon bittikten sonra kaybolur.

Reçeteli ilaçlar.. Tetrasiklin gibi antibiyotikler; gut ilacı allopurinol; belirli psikiyatrik durumları tedavi etmek için kullanılan lityum; ve bazı kalp ilaçları bu duruma yol açabilir. Vücudunuz bu  ilaçları emer ama tükürükte ortaya çıkar. Ayrıca, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilecek ilaçlar da bir suçlu olabilir.

Reçetesiz satılan vitaminler veya ilaçlar.. Ağır metal (bakır, çinko veya krom gibi) içeren multivitaminler veya nezle ilaçları (çinko pastiller gibi) metalik bir tada neden olabilir. Vücudunuz vitaminleri veya ilaçları işlerken genellikle tatlar gider. Buna rağmen metalik tat devam ediyorsa, dozajınızı kontrol edin ve çok fazla almadığınızdan emin olun

Enfeksiyonlar.. Üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve sinüzit tat alma duyunuzu değiştirir. Bu geçicidir ve genellikle enfeksiyon olduğunda biter.

Kanser tedavisi.. Kemoterapi veya radyasyonla kanser tedavisi gören hastalar ağızlarında metalik bir tada sahip olabilir.

Hamilelik.. Hamileliğin erken evrelerinde, bazı kadınlar tat alma duyusunun değiştiğini fark eder. Bu değişikliklerden biri metalik tat olabilir.

Demans.. Demans hastalarının sıklıkla tat anormallikleri vardır. Tat tomurcukları beyinden sinirler ile bağlanır. Tat anormallikleri, beynin tat alma  ile ilgili kısmı düzgün çalışmadığında ortaya çıkabilir.

Kimyasala maruz kalma.. Cıva veya kurşuna maruz kalırsanız, bu maddelerin yüksek düzeyde solunması genellikle ağzınızda metalik bir tat bırakabilir.

En akıllıcası ağzınızda metalik bir tat alma sorunu yaşarsanız, doktorunuzla bu konuyu konuşmak en iyisi..Böylelikle daha sonra ciddi bir hastalık durumunuz olup olmadığını belirlenebilsin..


Etiketler: